Cami Halısı Ayrı Bir Özen İster

Geniş hacimli halılar konusunda en çarpıcı örnekler şüphesiz cami halısı modelleri ilk sırayı alırlar. Geniş metrekarelerde üretilmesi bir yana, yoğun insan sirkülasyonuna tabi olan cami halısı kolay ezilmeyen hav yapısının yanında, en çok bakteri üretebilen ve bu nedenle büyük riskler içeren çorapla basılması sebebiyle de hijyen konusunun da üst düzeyde tutulması gereken halı grupları arasında ilk sırada yer almaktadır. Halıların üretilmesi aşamasında, her bir kişi için bir seccade görünümünde, özel olarak üretilen cami halısı, kolay temizlenme özelliğine de sahip olması gereken özel halılar sınıfının en değerli üyeleri arasındadır. Kaliteli bir halıdan beklentilerin arasında koku yapmaması, zamanla keçeleşmemesi, anti bakteriyel özelliklerde olması ve deri hastalıklarının halıya geçmesi ve buradan bir başka kişiye ulaşmaması için mikrop taşımama özelliğine sahip olması beklenir.  Bunun yanında tozlanma ve tüy bırakma gibi olumsuzlukları cemaate yaşatmamalıdır.  Halıların cami zeminine uygulanmasından önce, kaldırıp yeniden sermenin zorluğu göz önüne alınarak halı serilecek yüzeylerin de hazırlığı yapılmalıdır. Bu hazırlık bazen halı ile cami zemini arasına konulacak bir yalıtım malzemesi olabileceği gibi bazı hallerde direkt olarak parke döşenerek üzerine halı uygulaması yapılmaktadır. Ancak uzun süreli sağlıklı bir kullanım için halının döşenmeden önce altına keçe serilmesi bir çok avantajı beraberinde getirecektir. Cami halısı, üretiminden döşenmesine, korunmasından bakımına kadar çok derece hassas bir süreçten geçirilerek kullanılmalıdır. Halı motiflerinin uygulanmasında da dikkat edilmesi gereken bazı kriterler bulunmaktadır. Bu konuda da kısaca bilgi vermek gerekirse, öncelikle halı üzerinde motif olarak uygulanacak tüm desenler hassas bir seçimle kullanılmalıdır. Özel olarak tasarlanacak halı desenlerinde,  Halılarda kullanılan motiflerin Diyanet tarafından kabul edilmiş motiflerden oluşması ileride oluşabilecek spekülasyonların yok edilmesi aşısından son derece önemlidir.  Cami halılarının üretilmesinde dikkat edilen bir başka kriter ise, mekanda kullanılan renklerin haricinde abartılı renklerin kullanılmaması gerekmektedir.

Cami Halısı Farklı Malzemelerden Üretilse De Tercih Yün Olmalıdır         

Cami Halısı, farklı teknolojilerle üretildiği gibi, malzeme açısından da farklılık gösterebilir. Halı üretiminde ana malzeme olarak akrilik ya da yün tercih edilmektedir. Akrilik halılar polipropilen malzemelerden yapılmış, hammaddesi petrol olan halılardandır. Bu halı çeşidine has bazı sorunların zaman içerisinde yaşanmış olması sebebiyle yün halı camilerimizde daha çoğunlukla tercih edilmektedir. Yün halıların, esnek bir yapıya sahip olma avantajları sebebiyle tüylerinde yapma olmaz. Dolayısıyla secde edilen noktalarda baş dayamadan dolayı kıyam edilen noktalarda ise ayakla basmaktan dolayı çökme yaşanmaz. Cami halısının orta sertlikte olması de pek çok sorunu halletmesi açısından tercih edilmektedir.

Halı Almadan Önce İşin Uzmanından Destek Alın

Cami halısı almak için karar verecek kişinin, cami dekorasyonunu ve yerleşimde kullanılan ana renkleri dikkate alırken aynı zamanda bazı kriterlere de dikkat etmesi gerekir. Bu kriterleri kısaca hatırlatmak gerekirse;

  • Statik koruma; Değişik materyallerin sürtünmesi ile statik elektrik ortaya çıkar. Bu elektriğin ortaya çıkmasının yanında halılardan hızlı ve etkili bir şekilde uzaklaştırılması de gerekmektedir. İdeal bir halıda elektrostatik yüklenme oranı 2 kilovatı geçmemelidir.

  • Kir ve Lekelenme; Öncelikle belirtmek gerekir ki kirlenme ve lekelenme birbirlerinden ayrı etkiler olarak tanımlanmaktadır. Bu konuda yapılacak en doğru tespit, lekenin lokal ve kalıcı kirlenme, olması, kirlenmenin ise halı geneline homojen bir şekilde yayılmış olması anlamı çıkartılmaktadır.

  • Renk ve Işık haslığı; Bu konu işin içinde olmayanlar tarafından çok yakından bilinmese de önemli bir sorun olarak öne çıkmaktadır. Cami halılarının cami içerisinde oluşan sera etkisi sebebiyle, Kubbeye yakın noktalarda açılan pencere bölümleri sebebiyle halılarda renk kayıpları yaşanabilir. Bu olumsuzluğun yaşanmaması için, halıların döşenmesinden önce, ışık haslığı değerlerinin incelenmesi ileride doğabilecek olumsuzlukları ortadan kaldırmak açısından son derece önemlidir.

  • Camilerde kullanılan ısıtma sistemlerinde, yerden ısıtma konusu özellikle son zamanlarda sıklıkla görülen bir uygulamadır. Bu konuda özellikle yağışlı günlerde ıslak saçların halıya değmesi ya da rutubetli çorapların oluşturduğu olumsuzlukları önlemek için cami halılarında ısı direncinin planlama aşamasında satıcıdan alınacak bilgilerle desteklenmesi yerinde bir adım olacaktır.

Tüm bu konulara azami dikkat gösterilerek yapılacak halı uygulamalarında uzun yıllar cemaate ve camiye kusursuz bir şekilde hizmet edebilecek bir halı uygulamasına ulaşılmış olacaktır. Bunun yanı sıra cami halılarının periyodik bakımlarının da ihmal edilmemesi son derece önemli bir başka konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Detaylı bilgi için iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir