Cami Halısı

İslam dininde ibadet edenin ibadet edilenin huzuruna çıktığı düşünülen camiler mimari bakımdan bu duruma uygun bir şekilde tasarlanır. Camilerin dış mimarisi ne kadar çok büyük bir özenle hazırlansa da iç mimariye daha fazla özen gösterilir. İbadet eden kişilerin huzur içerisinde ibadetlerini yerine getirmesi için bu önemlidir. İç mimariyi tamamlayan ve cami içine girildiğinde, ibadet esnasında en çok dikkat çeken yer olan zemini kaplayan cami halısı da bu bakımdan çok önemlidir. Cami halısı tercih edilirken pek çok unsura dikkat etmek gerekir. Bunlardan ilki halının üzerinde yer alan desenlerdir. Ülkemizde en çok tercih edilen desen şekli göbek desen şekli ve saflı desen şeklidir.

Göbek Desenli Cami Halısı

Cami halısı deseni dendiği zaman ilk akla gelen desen şekillerinden biri olan göbek desenli cami halısı çoğunlukla büyük camilerde kullanılan bir halı tipidir. Mimariyi gölgelememesi sebebi ile mimari bakımdan özenli bir şekilde inşa edilmiş camilerde kullanılır. Genel olarak sade bir görünüme sahip olan bu hali deseni şekli, halının göbeğinde yer alan boyutları 4 ile 6 metre arasında değişiklik gösteren mimariye uygun oluşturulmuş desenden ibarettir. İsmini göbeğinde yer alan desenden almıştır.

Saflı Cami Halısı

Cami halısı dendiği zaman akla gelen desenlerden birisi de saflı cami halısıdır. Adını üzerinde yer alan şeritlerden almaktadır. Bant şeklinde düz ve yatay konumda yerleştirilmesi sonucu cami içerisindeki ibadet eden kişilerin saflara geçmesini kolaylaştırmaktadır. Düzen oluşmasını sağlayan bu bant şeklindeki şeritlerden oluşan desen halıya ismini vermektedir. Çoğunlukla küçük camilerde tercih edilen bu desen şekli saf çizgileri içerisinde ve arasında ufak desenler içerebilmektedir. Ülkemiz camilerinde en çok tercih edilen cami halısı desenlerinden birisidir.

Cami Halısı Montajı Nasıl Yapılır?

Cami halısı montajı genellikle şu şekilde yapılmaktadır:

  • 1-) Halı döşenecek olan yüzeyin temiz ve güzel olduğundan emin olunur. Zemin tamamen süpürülüp vakumlanır.
  • 2-) Eğer mümkünse kapılar çıkarılır. Bu sayede kapıların çevresinde çalışmak zorunda kalınmaz. Ayrıca kapıları ortadan kaldırmak, gerekirse kapı sövelerinin alt kısımlarını kesmeyi çok daha kolay bir hale getirebilir.
  • 3-) Altlık halının içerisinde yerleştirilmesi planlanan yöne dik bir şekilde yerleştirilir ve halat şeritlerinin yanında bir zımba çekici ile zımbalanır.
  • 4-) Pedin dikişi birbirine yakın olmayacak şekilde değiştirilerek zımbalanır. Öğelerinin sıkı bir şekilde oturtulduğu birim gerilir.

Bu adımlar takip edilerek kısa süre içerisinde ve kolay bir şekilde cami halısımontajı yapılır. Cami halısının temizliği nasıl yapılır sorusu da kullanıcılar tarafından sık sık araştırılmaktadır. Cami halısı seçimi yapılırken fiyatı, motifleri ve kalitesi göz önünde bulundurulmalıdır. Halı satın alınırken genel olarak unutulmakta olan temizlik kolaylığı hususu da son derece önemlidir. Halıların kullanımı ile beraber belirli zaman aralıklarında temizlenmesi gereklidir. Bu temizliğin kolay olması kullanıcılar için oldukça önem arz etmektedir. Bu nedenle halı satın alınırken kolay temizlenebilir özelliğe sahip olan halı modelleri tercih edilmelidir. Ayrıca renk seçimi halıların sürekli temizlenmesini gerektirmeyen seçimler olmalıdır. Çok açık renkler çabuk kirleneceği için sık sık temizlik yapılması gerekebilir. Bundan ötürü daha koyu renklerden yana tercih yapılması çok daha mantıklı olacaktır.

Cami halısı özellikleri ve fiyatları ile ilgili detaylı bir şekilde bilgi almak için Sönmez Halı firmamızı ziyaret edebilirsiniz. Sizin için en uygun olan modelleri sunarak ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılıyoruz. Geniş model yelpazemizle aradığınız ürünü kolay bir şekilde bulabilmenizi sağlıyoruz.