Yün cami halısı geleneksel yapısı ile tanınmakta ve cami halı döşemelerinde eskiden beri kullanılmaktadır. Bu halılar, özellikle konforlu yapısı, sağlık açısından avantajları ve dayanıklı yapısı nedeniyle tercih edilmektedir. Tarihi camilerimizde daha sık karşılaştığımız yün halılar, halen uygun hava şartlarına sahip bölgelerdeki camilerde kullanılmaktadır. İklimsel açıdan bakıldığında bu halıların genellikle nemli olmayan bölgelerde tercih edildiği görülmektedir.

Bu halıların ses ve ısı yalıtımına sahip olması yün halıyı diğer halı türlerinden ayıran bir özelliktir. Bu yalıtım sayesinde cami içerisinde oluşturulmak istenen rahat ve huzurlu ortam çok daha kolay sağlanabilmektedir.

Yün cami halısı fazla nemi çekme ve kuru ortamları nemlendirme gibi özelliklere sahiptir. Hem ısıyı hem de nemi dengelediği için size daha sağlıklı bir ortam sunar.

Aynı zamanda ateşe karşı dayanıklıdır, alev alması çok zordur.

Yün cami halıları, antistatik özelliğinden dolayı elektriklenmeyi engeller ve radyasyonu emer, kirlerin halı ipliklerine yapışmasına izin vermez ve kolay temizlenebilir.

Cami halıları arasında en çok yalıtım özelliğine sahip olan ve her mevsim ısıyı belli bir seviyede tutabilen halı türüdür. Yün cami halıları, görünüm açısından caminin özelliklerine uygun olacak renkler içermektedir. Halının ömrü uzun olduğu gibi bu renkler ve desenlerde de uzun süre bozulma olmaz.

Yün cami halıları alerjik ortamların oluşmasına izin vermez. Bit, pire ve diğer bakterilerin halıya bulaşmasını engellemektedir. Daha konforlu ve sağlıklı bir ortam oluşturmanızı sağlarlar.

Görsel sunumu, görünümü ve kullanışlılığı ile yün cami halıları, eskiden beri en çok tercih edilen halı döşeme seçeneğidir.

Yün Cam Halılarının Avantajları ve Dezavantajları

Camilerin mistik havasının tamamlanmasında büyük rol oynayan, olması gereken rahat ve huzur dolu ortamı oluşturmada yararlanılan yün cami halısı, kullanımda birçok avantaj sunmaktadır. Bu avantajlar aşağıda sıralanmıştır:

  • Yün halılar doğal malzeme ile dokunurlar.
  • Dayanıklıdır, uzun ömürlüdür, özellikle yoğun kullanım alanları için idealdir.
  • Aşınmaya, lekelenmeye ve kirlenmeye karşı dayanıklıdır.
  • Yumuşak ve dolgundur.
  • Lüks bir görüntü sağlar.
  • Doğal yalıtım sağlar.
  • Aleve dayanıklıdır.

Yün cami halısı kullanımının avantajları olduğu gibi kullanım esnasında ortaya çıkan dezavantajları da bulunmaktadır. Bu dezavantajlar:

  • İpliğin diğer iplik çeşitlerine göre pahalı olması sebebi ile diğer halı çeşitlerine göre daha pahalı olması,
  • Temizlik için daha fazla özen gerektirmesi,
  • Alerji riski taşıması,
  • Üretici tarafından ‘güve yemez kimyasal’ kullanmak zorunda olunması,
  • Tüylenme riskine sahip olması ve bu sorunu çözmek için bir süre vakumlanma gerekliliği olarak sıralamak mümkündür.

Döşemesi yapılacak olan cami için halı seçimi yapılırken, tüm halı çeşitlerinin avantajları ve dezavantajları olduğu düşünülmeli ve caminin konumu ve yapısına en uygun halı türü seçilmelidir.

Türkiye’de Cami Kültürü

Dünyada İslami kültürün merkezlerinden biri olan Türkiye, göz alıcı camileri ile Türk – İslam cami özelliklerini belirlemektedir.

Yüzyıllardır İslami kültüre yön veren bir yapıyla inşa edilen camiler, tüm dünyada eşi benzeri olmayan özellikler taşımaktadır.

Hem dış hem de iç mimarisi ve özellikleri ile kendine has bir yapısı olan Türk-İslam camilerinde halıların önemi bilinmekte ve camilerin yapısına uygun halı dokuma ve döşeme için özel bir iş kolu bulunmaktadır.

Elde dokunmuş yün cami halısı kullanımının yaygın olduğu Türk – İslam camilerinde, gelişen teknoloji ve modern inanç anlayışı ile halı döşemesi yapılmaya başlanmıştır. Sönmez Halı tarafından kaliteli ve ibadet için en uygun koşulların sağlanması adına verilen döşeme hizmetlerinde, Türk – İslam kültürü ön planda tutularak, modern dünyaya uygun seçenekler sunulmaktadır.